Deda Mraz bankrotirao

Deda Mraz bankrotirao zbog Rusa

Kancelarija Deda Mraza u Finskoj, popularna turistička atrakcija, proglasila je bankrot zbog neplaćenog poreza.

Finska je pre dve godine na prečac privatizovala Deda Mraza “jer je gubitaš” i od tada je Deda Mraz bio zaposlen kod privatnika. Tako je odlučila finska vlada, rešena da ne dočeka sudbinu nekih drugih evropskih država koje se guše u javnom dugu.

slika : people.com

“Dianordia”, kompanija koja se krije iza omiljenog lika dece širom sveta, duguje preko 200.000 evra za porez, a krizi rezidencije doprinelo je smanjenje broja turista iz Rusije koji su bili najverniji posetioci. Međutim, kompanija i dalje veruje u čaroliju i pokušaće da zadrži Deda Mraza na poslu.

“Imamo još jednu nedelju da pokušamo da dođemo do novca. Uveren sam da možemo to da sredimo”, rekao je direktor firme Jarmo Karinijemi. Prema rečima upravnika centra u Laponiji, polovina iznosa već je prikupljena.

Loša finansijska situacija, pored naglog smanjenja broja ruskih turista, izazvana je i manjim broja gostiju iz Grčke, Španije, Italije i Portugala. Rezidenciju Deda Mraza prošle godine posetilo je oko 300.000 ljudi, a zabeležen je prihod od oko dva miliona evra. Umesto Rusa, sada su najbrojniji gosti Japanci.

Related Post

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *