Ko Vam sve smeta u gradskom prevozu

Ko Vam sve smeta u gradskom prevozu

Koliko ste se puta iznervirali u javnom prevozu? Nijednom? Nemoguće! Vi onda nikada niste ni ušli u neki beogradski autobus, bilo da je “privatni” ili “državni”. Ako vam se zaista nikada nije desilo nešto ružno u javnom prevozu, na primer: da vas neko zgazi, udari, gurne ili vam dahće za vrat, onda mora da imate mnogo sreće. Sve u svemu, mora da ste čuli bar za jedan od deset slučajeva koji je pred vama. Ovo je spisak stvari i pojava (top deset) koji užasavaju skoro svakog korisnika javnog prevoza. Krenimo redom:
Stampedo

Na horizontu se pomalja “sedmica”, a pozicije su već zauzete. Poput iskusnih NBA centara, naši sugrađani su već zauzeli “štek” pored šina. Kako se “švajcarac” približava, tako i napetost raste. Razmenjuju se oštri pogledi, počinju da rade laktovi. Dok se tramvaj zaustavlja, rulja pritiska one napred ka vratima. Neko je pritisnuo dugme: nekolicina koja bi napolje brutalno je ugurana nazad, a gomila se valja ka praznim sedištima. Cimanje, vučenje, gaženje, laktanje, psovke. Samo su najjači zauzeli stolice. Stari, bolesni i deca stoje, srećni što su živi i zdravi.

Leteće izmene

Bakica ulazi “kod Vuka” i “parkira” se pored mladića koji sedi, zauzet novinama i vokmenom. Ona kašljuca, premešta se s noge na nogu, uzdiše, ulazi mu u vidno polje. Mladić oseća da nešto nije u redu i, pod pritiskom bakice, saputnika, vaspitanja i savesti, ustupa mesto naizgled bolesnoj i slabašnoj starijoj gospođi. E, sad, problem je što mesto nije baš reprezentativno: nekako je zavučeno, a još ima i “druga iz klupe”. Bakica se meškolji, gleda levo desno i, čim se oslobodilo “poželjnije” mesto, jedno do prozora, bakica lagano skače i prebacuje se na povoljniji položaj.

Čitač preko ramena

Čovek je krenuo na posao, neispavan, nervozan, umoran. Umesto jutarnje kafice, žena mu je jutros servirala hiljadu primedbi i opomena. Na trafici kupuje Glas, ulazi u “dvadesetšesticu” i udobno se zavaljuje u naslon. “Možda i neće biti tako loš dan”, prolazi mu kroz glavu dok čita omiljenu mu beogradsku rubriku. Zadubljen u tekstove, ispočetka ne oseća senku koja mu se zlokobno nadvila nad glavu. Ipak, polako shvata da mu neko diše za vrat i, dok se okreće, shvata da još neko sa istim zanimanjem čita šta to piše u njegovim novinama.

DJ Majstor

“Seeeedamdeseeeet seeeedam daaaanaaa…”, odjekuje sa zvučnika autobusa na prigradskoj liniji.”Majstor” je pritisnuo papučicu i vozi li, vozi. Počinje sledeća pesma, opet neki žešći narodnjak, para vam uši, ali ne vredi. Osuđeni ste na estradu čak i u autobusu. Seke, maje, rade vrebaju vas sa svih strana i ne daju vam mira. A “majstor”, novokomponovani DJ, peva li peva, i pojačava gas. Ne smete da se bunite, da uznemiravate šofera u toku vožnje.

Izbacivač virusa

Preživeli ste ulazak u gradsko prevozno sredstvo, koje nažalost nije automobil u vašem vlasništvu. Udobno ste se smestili, koliko god je to moguće, gledate kroz prozor, a ništa ne vidite i jedva čekate da stignete svojoj kući. A preko vas na se na desetine šaka drži za šipke. Neki vas očešu o glavu, rame ili ruku tražeći nekakav oslonac. Podnosite stoički i to, iako sedite, ali onda započinje kuljanje iz nečijih ustiju. Neko iznad vas kašlje i kija ne stavljajući ruku na usta. A iz usta izlazi napolje pojedeni luk, gulaš, paprikaš ili ćufte i bakterije na sve strane. Smrad se širi i cepa vam nozdrve. I imate utisak, ugušićete se, ukoliko neko ne otvori prozor. Ali, prozor se ne otvara. Jer, bakute i dekice će se posmrzavati. Ugušite se ljudi, to je mnogo bezbolnije!

I miris i ukus

Kažete sami sebi: “Ovaj parfem je pravi pogodak”. Mirišete sveže, divno, omamljujuće. Ulećete u autobus i još na vratima mrštite nosić. Dočekuje vas smrad. Prosto ne znate da li je to ustajali vazduh od silnih duša koje su ušle i izašle iz istog ovog autobusa ili se ljudi nisu ni okupali čestito, a kamoli namirisali nekim parfemom. O pranju zuba da i ne govorimo.

Gladan

Ne zna se koji je gori: “čitač tuđih novina u javnom prevozu”, “nevaspitani izbacivač virusa” ili – “uživalac brze hrane”. Zovu ga još i “preživar”. On u autobus ulazi gladan. A kad je gladan, ne misli ni na šta i ni na koga osim na svoju pljeskavicu obogaćenu lukom, senfom i kečapom. Ako neki sastojak štrcne na putnika pored, malo senfa il’ kečapa, nikom ništa; važno je da je “preživar” preživeo. A omot od pljeskavice? Pa, na patos, naravno.

Manijak

Imate sreću pa ste lepa, visoka i zgodna plavuša. Međutim, imate tu nesreću da nemate kola ili nekog da vas vozi. U novčaniku manjak, pa vam je taksi nedosanjani san. Ali, zato imate bogomdani gradski prevoz. Ulazite u autobus, imate tesne farmerke ili kratku suknju, lepe štiklice, ali mesta nemate. Svi vas kradom posmatraju. Lepo lice i lepe nožice privlače pažnju iznurenih faca. Našli ste mesta za jednu nogu i taman toliko prostora na šipki. Držite se čvrsto i onda primetite da vas “on” prati. Stoji iza i na svakom kočenju se očeše o vas. Prvo mislite, slučajno je, ali to se ponavlja. Sada ne samo za vreme kočenja, već stalno. Bežite na drugo mesto, ali “on” je iza vas. Prati vas u stopu. Uzdiše i pipka vas. I na kraju, silazite na prvoj stanici i bežite glavom bez obzira. Sačuvaj nas bože manijaka.

Pijan

Niko ne zna gde se napio, na kojoj je stanici ušao i gde ide. Ne zna ni on. Jedino zna da urla, trtlja o politici, komentariše svako žensko u svom vidokrugu, prosipa najvulgarnije moguće izraze a ume i da se ispovraća. Najjači je i najhrabriji od svih u autobusu. Svi ćute i slušaju ga. Niko ne sme da ga opomene ili izbaci iz autobusa.

Ridžovan

Ovo nije vrsta putnika. Ali, uđe ponekad da se provoza sa “korisnicima javnog prevoza”. Nikada sam, uvek u grupi od najmanje četvoro. Posebno je zaštićen zakonom, i kao takav ponaša se kako mu je volja. Zvanično, on je kontrolor. Što može da znači i da ne ume uvek da kontroliše svoje postupke. Ume da opsuje “kretena bez karte”, da tom istom kretenu otme ličnu kartu, a ume i da naglavačke izbaci putnika bez “propisne vozne isprave”. Ume i da udari. Ako dođe do obostrane tuče s putnikom (ili putnicima), on nikada nije kriv.

Related Post

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *